Dodane dnia 06-04-2008 14:31
Witam po długiej przerwie. Wczoraj specjalnie dla czytelników owego kącika kulinarnego wypróbowałem przepis jaki znalazłem w skarbnicy wiedzy tajemnej czyli internecie. Przepis jest międzynarodowy. Pochodzi z rosyjskiego forum. Stamtąd trafił do Islandii, a później do Smólnika.
Przepis jest bardzo łatwy do wykonania oraz co bardzoooooooo ważne bardzo tani, a jedzenia jest ze fiu fiu
Oto składniki na 16 bułeczek ( drożdżówek )
* 325 ml letniego mleka
* 50 g roztopionego masła
* 1,5 łyżeczki majonezu
* 500 g mąki pszennej
* 50 g cukru
* pół łyżeczki soli
* 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
Wszystkie składniki ciasta włożyć do maszyny do chleba w podanej kolejności, nastawić program 'dough' i poczekać, aż ciasto podwoi objętość. ** Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat, podzielić na 16 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką.
Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować nadzieniem.
Nadzienie makowe:
* roztopione masło
* cukier
* mak (suchy)
Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem.
* 200 g zmielonych orzechów laskowych
* 75 g cukru
* 3 łyżki słodkiej śmietanki
* 100 g dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
* 1 łyżka rumu lub aromat rumowy
Wszystkie składniki wymieszać.
Posmarowany nadzieniem placuszek zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.
Gotowe bułeczki kłaść na blaszce oprószonej mąką, pozostawić do napuszenia na 15 - 20 minut.
Spryskać piekarnik wodą, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC.
Smacznego
* u mnie bułeczki z makiem i z serem - pychota w obydwu wersjach!
** ciasto można oczywiście zagniatać ręcznie - drożdże wymieszać z mąką, dodać pozostałe składniki, wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste, w przypadku drożdży świeżych zrobić najpierw rozczyn;
SMACZNEGO
A teraz kilka zdjęć owych Pluszek
www.lekkoatletyka.com.pl
www.wloclavia.pl
www.start.aplus.pl
Edytowane przez Andrzej dnia 06-04-2008 21:42